Betere Dingen

| 20-07-2008 15:31Meine Arbeit

Leuk dat je in Marburg zit Marius, maar wat doe je daar eigenlijk? Tegen mijn mede PhD studenten zei ik eens tijdens de lunch dat het nog steeds als vakantie voelt; de vakwerk huisjes, het weer, de heuvels, de andere taal. Dat is nog steeds een beetje zo, maar ondertussen werk ik ook best hard hoor. Ik zal proberen te vertellen wat het onderwerp van het onderzoek hier ongeveer is. Tot nu toe ben ik vooral bezig geweest met de Saliency Map model. Dit is een wiskundig/computer model van visuele aandacht gebaseerd op het idee van de Feature Integration Theory (FIT) van Anne Treisman. Het idee is dat het beeld dat op ons netvlies valt in verschillende hersengebieden wordt verwerkt, met één eigenschap in één hersengebied. Zo zou ergens bekeken worden welke kleuren er in het beeld zijn en elders of er contrasten zijn (lijnen) met bepaalde hoeken. Om een voorwerp te zien moeten al die eigenschappen later weer samengevoegd worden (hoe dat gaat is niet precies duidelijk en dit staat bekend als 'the binding problem'). Het Saliency Map model gaat er van uit dat als op een plek in het visuele veld verschillende eigenschappen een opvallende waarde hebben (dus het plekje heeft zowel een felrode kleur als een scherp contrast) dat dit de aandacht vraagt. Je kunt dan in de computer uitrekenen naar welke punten op een foto een mens als eerste zal kijken, en dit klopt redelijk.

Op Scholarpedia wordt het model (in het engels) beschreven door een van de bedenkers. Hier is een link naar de project-pagina van het lab waar de Saliency Map bedacht is: het iLab.

Tot nog toe wordt dit vooral in het laboratorium getest met metingen aan oogbewegingen tijdens het bekijken van door de onderzoekers geselecteerde of slim in elkaar gezette plaatjes. Ik heb bijvoorbeeld een experiment gedaan om te verifieren of de laatste stap van het samenvoegen van de conspicuity maps tot een master map of locations ook inderdaad lineair plaatsvindt. Dit lijkt zo te zijn (maar ik moet het nog statistisch toetsen). In september krijgen we een oogbewegings meetapparaat (de EyeSeeCam, zie de flyer) dat meegedragen kan worden op het hoofd en dat de metingen opslaat op een laptop in een schoudertas. Dan kunnen we dit soort dingen dus ook op straat gaan bekijken. Misschien blijkt dan dat een aantal zaken die in het lab heel belangrijk lijken, in het echte leven niet zo interessant zijn.In het plaatje hierboven zie je dat helderheid (intensiteit) in deze foto een belangrijke rol speelt: de vorm van de lichtvlek in het zwart-wit deel komt min of meer overeen met de vorm van de lichte plekken in de foto. Maar je ziet ook dat de twee schoorstenen in de voorgrond (rechts- en middenonder) met hun rechte lijnen wat aandacht krijgen en dat de roze wolkenflarden linksbovenin heel weinig aandacht krijgen. De vorm van de lichtvlek in de saliency map komt niet helemaal overeen met de lichtvlek in de foto, omdat ook bomen en daken van huizen meedoen. De grootste focus is op het fort; het is redelijk licht en het heeft veel rechte lijnen en contrasten. Leuk he? Dus zo kan ik een beetje met plaatjes spelen en daar krijg ik dan voor betaald.

Update: je zou ook de online comic PHD kunnen lezen.

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.