Betere Dingen

| 23-10-2008 14:53The Unexpected Visitor

Even een kleine opmerking over mijn werk. Voor een presentatie ben ik eigenlijk nu op zoek naar materiaal uit 1935, maar ondertussen kwam ik ook nog een mooi plaatje tegen uit 1967. Het komt uit onderzoek van dhr. Yarbus. Volg de link.

Je kunt ongeveer naar 3 punten kijken in 1 seconde, dus het is vrij belangrijk om efficiënt te kiezen uit de talloze mogelijkheden die je op elk moment hebt. Yarbus (en dhr. Buswell in 1935 ook) had al duidelijk gemaakt dat de 'taak' (wat iemand aan het doen is) heel erg bepalend is voor waar je naar kijkt. Op het plaatje, na de link zie je de punten waar dezelfde persoon met verschillende opdrachten naar keek. In de jaren '80 en later verschoof de aandacht vooral naar eigenschappen van een beeld die de kijkrichting sturen (felrode dingen enzo vragen vanzelf aandacht). Vooral aangestuurd door ontwikkelingen in computertechnologie die het mogelijk maakte dat soort eigenschappen van beelden uit te rekenen. Vanaf 2000 ongeveer kwam het onderzoek met 'natuurlijke' beelden weer op gang, en daarmee kwam er ook weer aandacht voor de invloed van de 'taak'. Een van de hoofdpunten van wat ik doe is uitvinden wat de bijdrage van de 'taak' is en wat de bijdrage van het beeld zelf is in het bepalen van waar we naar gaan kijken.

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.