Betere Dingen

| 04-11-2008 12:23Kijk eens in de spiegel

Een van de fascinerende eigenschappen van ons gezichtsvermogen is dat we onze ogen continu bewegen, maar dat we desondanks de wereld als stabiel waarnemen. Dat is vreemd, omdat als je je ogen beweegt het plaatje dat in je ogen terechtkomt heel snel veranderd. Je zou dus verwachten dat op dat moment de wereld als een onstabiele, wazige, bewegende plek waargenomen wordt. Maar niets van dit alles; hoe hard je ook met je hoofd schud of je ogen heen en weer laat gaan, de muren zien er muurvast uit en het meubilair blijft ook gewoon staan. Een deel van de verklaring is dat je tijdens het bewegen van je ogen eigenlijk niets ziet, heel weinig in ieder geval.

Een manier om dat te zien is door het volgende proefje. Ga met zijn tweeën (of met meer mensen) voor een spiegel staan, zodat elk zowel het eigen hoofd als dat van de ander kan zien. Als nu een van de twee om de beurt naar elk van de eigen ogen kijkt, zou die de ogen moeten zien bewegen. Dat is niet zo! Maar dit komt niet omdat dat te snel gaat om te zien, want de ander kan de ogen wel zien bewegen... Nu nog een keer afwisselen zodat je allebei gezien hebt dat je je eigen ogen niet kunt zien bewegen in de spiegel.

Nu hebben we eigenlijk een nieuw probleem, want als je bijna niets waarneemt als je je ogen beweegt, hoe komt het dan dat we geen 'zwart beeld' hebben? Hier misschien later meer over...

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.