Betere Dingen

| 16-04-2009 20:05Sphärische Trigonometrie

Vandaag de hele dag bezig geweest met wiskunde, en wel de boldriehoeksmeetkunde, oftewel hoeken van driehoeken op het oppervlak van bollen. Ook handig in de zeevaart, maar wij gebruiken het om oogbewegingen in de echte wereld (i.t.t. in het lab, zeevaart is uiteraard ook in de echte wereld) mee door te rekenen, waarbij bijvoorbeeld twee hoeken van de driehoek twee fixatie-punten zijn. Aangezien we de diepte (nog) niet kunnen meten drukken we de afstand tussen twee fixaties uit als de hoek tussen de twee lijnen door de punten op de bol die elkaar snijden in het centrum van de bol. Om die diepte goed te kunnen meten hebben we trouwens ook boldriehoeksmeetkunde nodig, en als we die diepte eenmaal hebben kunnen we driehoeksmeetkunde doen over meerdere bollen. Het is wel een paar graden complexer dan trigonometrie op het platte vlak - bijvoorbeeld een monitor in het lab - en ook minstens zo leuk. Het deed me denken aan deze cartoon:

Scientific fields arranged by purity

Sta ik toch nog een beetje op gelijke voet met al die natuurkunderaars hier.

Artist are even better! Ze vallen allen buiten de boot/dit plaatje. Die staan boven dit soort dingen... ;)
Viviane - 16-04-’09 21:42

XKCD
Joris - 22-04-’09 21:17

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.