Betere Dingen

| 01-09-2010 16:11Sweet Muffins!

Ingrediënten voor 12 muffins:

  • 240 gr volkoren bloem
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 rijpe bananen
  • 120 gr rietsuiker
  • 80 gr soya yoghurt
  • 80 ml koolzaadolie
  • 100 gr pure chocolade ("couverture druppels")

Dit is een recept voor extreem gezonde muffins, dat zelfs bij mij nog nooit mislukt is. Wat ik trouwens van tevoren niet wist is dat je zowel een muffin bakblik nodig hebt als die grappige papieren cupjes.

Stap 1: Mix eerst de bloem, het bakpoeder en de kaneel in een schaal.

Stap 2: In een andere schaal doe je de suiker, de bananen, de yoghurt en de olie. Met een staafmixer mixen en dan samen met de chocolade met een lepel of spatel langzaam door het bloem-mengsel roeren. Heb je geen staafmixer, dan eerst de bananen prakken en de rest met een garde er door mixen.

Stap 3: Verwarm je oven voor op 200 °C. Zet de papieren cupjes in je muffin blik en verdeel het beslag geduldig over de cupjes.

Stap 4: De zaak 20 minuten bakken op 200 °C. In een heteluchtoven (magnetron combi) iets hoger zetten: 220 °C.

Stap 5:

Update: Voor sinaasappel-chocolade muffins heb ik er slechts anderhalve banaan in gedaan, iets meer koolzaadolie en yoghurt, en natuurlijk geraspte sinaasappelschil voor de smaak van sinaasappel. Bovendien heb ik twee eetlepels cacao door de bloem gemixt. Qua smaak ben ik er nog niet helemaal over uit of dit nu echt heel goed is, minder cacao zou het waarschijnlijk al beter maken. Maar er valt duidelijk genoeg te varieren met allerlei vruchten, en noten trouwens. Peren pecannoten muffins? Komen er aan!

Update: Enkele muffin-ervaringen rijker kan ik zeggen dat een halve banaan al goed is, als je ook andere vruchten door het beslag mixt. Voor bijvoorbeeld appel-walnoten muffins (met kaneel!) mix ik de helft van een zoete appel door het beslag en de andere helft snij ik aan stukjes die er in zijn geheel door gaan. Wat meer koolzaadolie en soya-yoghurt maken de muffins romiger, dat gooi ik er nu extra door als ik aan het beslag al zie dat het te droog gaat worden. Maar, als je er teveel in doet rijst het niet meer. Tip: voor mensen met soya allergie: voor dit recept is kwark een goede soya-vervanger.

One or more comments are waiting for approval by an editor.

(optional field)
(optional field)

Comment moderation is enabled on this site. This means that your comment will not be visible until it has been approved by an editor.

Remember personal info?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.